Opvang ontheemden in Laarbeek op koers
De gemeente Laarbeek ligt op koers in de opgelegde taakstellingen in de opvang van ontheemden. Zowel voor de huisvesting van statushouders als voor de opvang van Oekraïners worden de opgelegde aantallen voor 1 januari 2025 gehaald. Voor de opvang van asielzoekers neemt het gemeentebestuur als uitgangspunt dat ze uitvoering willen geven aan de Wet gemeentelijke taak asielopvangvoorzieningen (Spreidingswet), mits er een locatie of accommodatie is die voldoet aan de randvoorwaarden van het college, de gemeenteraad en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). In afwachting van de verdere ontwikkelingen op landelijk niveau, worden acties getemporiseerd. In ieder geval tot het moment dat de Minister op grond van artikel 5, lid 1 van de Spreidingswet een verdeelbesluit neemt.
Ontheemden
De regelgeving voor de opvang van ontheemden kent een onderscheid in drie doelgroepen:
- Statushouders
- Oekraïners
- Asielzoekers
Statushouders
Twee keer per jaar ontvangt de gemeente een taakstelling om te voorzien in de huisvesting van statushouders. Voor het tweede halfjaar 2024 lag dat aantal op 16 personen. De gemeente werkt samen met woningstichting woCom om deze ontheemden te huisvesten.woCom reserveert ongeveer 12% van de vrijgekomen woningen voor de huisvesting van statushouders. De resterende 88% is dus beschikbaar voor reguliere woningzoekenden. Dit jaar zijn alle 16 statushouders gehuisvest en daarmee voldoet de gemeente Laarbeek aan de opgelegde taakstelling. Voor 2025 volgt opnieuw een taakstelling.
Oekraïners
De taakstelling voor de opvang van Oekraïners ligt tot en met eind 2024 op 138 personen. Met de huidige opvang in Lieshout en in Aarle-Rixtel kunnen we 119 personen huisvesten. We zijn in vergevorderde gesprekken om dit jaar nog 20 opvangplekken te realiseren, waarmee we onze taakstelling halen.
Asielzoekers
De opvang van asielzoekers is een lokaal, regionaal, landelijk en internationaal onderwerp van gesprek. Op 31 januari jongstleden trad de ‘Wet gemeentelijk mogelijk maken asielopvangvoorzieningen’ (Spreidingswet) in werking. Doel van deze wet is om te komen tot voldoende opvangplekken en een evenwichtiger verdeling van asielopvang over
provincies en gemeenten. Volgens de provinciale verdeling moeten er in Laarbeek 139 asielzoekers gehuisvest worden. De gemeenten moeten deze opvangplekken uiterlijk op 1 juli 2025 opleveren.
Het gemeentebestuur van Laarbeek wil uiteraard uitvoering geven aan deze Spreidingswet mits er een locatie of accommodatie is die voldoet aan de randvoorwaarden van het college, de gemeenteraad en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het gemeentebestuur heeft de nodige inspanningen gepleegd om te komen tot een geschikte locatie.
Echter, het gemeentebestuur van Laarbeek voelt zich tot op heden onvoldoende gesteund door de provincie waar het gaat om het integraal benaderen van de tijdelijke opvang- en woonopgaven waar de gemeente voor aan de lat staat. Het is immers een feit dat van algemene bekendheid mag worden beschouwd dat er op dit moment naast opvanglocaties óók schreeuwend behoefte is aan betaalbare woonoplossingen. Door niet toekomstbestendig te kijken naar (opvolgende) tijdelijke (woon)ontwikkelingen buiten het binnenstedelijke gebied meent het gemeentebestuur dat de provincie de uitdagingen waar met name landelijke gemeenten voor aan de lat staan veronachtzaamt.
In afwachting van de verdere ontwikkelingen op landelijk niveau aangaande de Spreidingswet, besloot het gemeentebestuur om de voorbereidingen voor de opvang van asielzoekers te temporiseren tot in ieder geval het moment dat de Minister een ‘verdeelbesluit’ neemt. Daarom wordt in het Regioplan Brabant Zuidoost en het provinciaal verslag opgenomen dat de gemeente op dit moment geen asielopvangplekken (niet zijnde plekken voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen) mogelijk maakt voor 1 juli 2025.