Ongediertebestrijding
Beschrijving
Overlast van ongedierte kan erg vervelend zijn. Wanneer het ongedierte zich bevindt in openbaar groen, zoals in bomen, struiken of sloten of in een gemeentelijk gebouw zal de gemeente het ongedierte bestrijden. Als u last heeft van ongedierte bij u thuis (op particuliere grond) of uw bedrijf dan kunt u zelf contact opnemen met een specialist in ongediertebestrijding.
Hoe u het regelt
U doet een Melding Openbare Ruimte (MOR) via de website, Klik hier om een MOR te doen.
Meldingen Eikenprocessierups kunt u hier doorgeven.
Telefonisch
U neemt tijdens kantooruren contact op met ons Klant Contact Centrum 0492 469 700. Wij helpen u graag.
Wat u nodig heeft
Wij vragen u bij de melding om uw contactgegevens. Dit doen we om de melding zo goed mogelijk af te handelen. En om eventueel nog contact met u op te nemen over de voortgang van de melding. U mag erop vertrouwen dat we uw gegevens strikt vertrouwelijk behandelen.
Anonieme meldingen worden niet in behandeling genomen.
Wat u moet weten
Hoe voorkomt u zelf ongedierte?
U kunt zelf veel doen om plagen en ongedierte in en om uw huis te voorkomen of bestrijden. Het is raadzaam geen etensresten, dierenvoer etc. te laten slingeren of onafgedekt te bewaren. Uw tuin niet te verwaarlozen. We raden ook aan om altijd kieren, scheuren en gaten te dichten.
Bestrijden ongedierte
Let op met het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. Gezonde dieren en insecten kunnen sterven door het eten van bespoten ongedierte of planten. In veel gevallen kan het inzetten van natuurlijke hulpmiddelen ook een oplossing bieden tegen ongedierte.
Bestrijden groot ongedierte
Groot ongedierte, zoals ratten, kunt u beter niet zelf bestrijden. De gemeente laat een specialist in ongediertebestrijding de overlast of plaag bestrijden. Ratten moeten bestreden worden omdat ze een bedreiging voor de volksgezondheid kunnen zijn.
Bijen- of wespennest
U kunt een bijen- of wespennest het beste laten weghalen door een specialist in ongediertebestrijding of imker.
Processierups
Processierupsen kunnen gevaar opleveren voor de volksgezondheid. De gemeente laat een specialist in ongediertebestrijding de overlast van processierups bestrijden.
De kosten
Meldingen van overlast van ongedierte in gemeentelijk groen of gemeentelijke gebouwen worden voor u opgelost. Het komt soms voor dat overlast op uw eigen terrein is ontstaan, dan kunnen er kosten aan u worden doorberekend. U wordt dan vooraf op de hoogte gesteld.
Meer informatie
De gemeente kan gespecialiseerde mensen inzetten om ratten effectief en met een minimale milieubelasting te bestrijden. Zelf kunt u ook veel doen om ongedierte in en om uw huis op een milieuvriendelijke manier te voorkomen en te bestrijden. Hieronder volgen enkele tips.
Mieren in de tuin
Mieren hebben een grote afkeer van nogal wat geurtjes en materialen. U kunt overlast van mieren in uw tuin beperken met de volgende gifloze methoden:
- Strooi bladeren uit van lavendel, tijm, marjolein, tomaat en varens.
- U kunt planten neerzetten zoals boerenwormkruid, afrikaantjes en goudsbloemen.
- Strooi rode peper, koffiedik, kruidnagel, knoflookpoeder, gebroken eierschalen, kalk, gesteentemeel uit.
- Giet uien- en knoflooksap uit.
- In tuincentra kunt u niet-giftige afweermiddelen kopen. Deze sterk geurende stoffen tasten het oriëntatievermogen van de mier aan.
Bladluizen in de tuin
Bladluizen leven van plantensappen die ze opzuigen door de plant aan te boren. Aangetaste planten kunnen zo verzwakken en uiteindelijk doodgaan. U kunt luizen bestrijden met natuurlijke en natuuridentieke bestrijdingsmiddelen, zoals pyrethrinen (pyrethrum en pyrethoden). Let op! Pyrethrinen zijn zeer giftig voor insecten. U kunt een luizenplaag voorkomen door sterke en gezonde planten in de tuin te zetten. Vestigen meerdere luizenkolonies zich op de plant, dan kunt u met allerlei huismiddeltjes en preventieve maatregelen schade aan planten voorkomen. Schieten deze tekort? Gebruik dan middelen op basis van organische vetzuren.
Slakken in de tuin
Slakken kunnen flinke schade aanrichten in uw tuin. Helaas zijn slakkenbestrijdingsmiddelen ook giftig voor die dieren die u wel graag in uw tuin ziet en voor wie slakken een smakelijk hapje zijn. Zo kunnen egels, padden en vogels sterven na het eten van vergiftigde slakken. Bestrijdingsmiddelen tegen slakken zijn op basis van metaldehyde: een gif dat wordt opgenomen door de maag. Metaldehyde is erg giftig voor zoogdieren en dus ook voor egels, een natuurlijke vijand van de slak. De egelopvang zit hierdoor vol met zieke egels.
Heeft u nog vragen?
Wij helpen u graag. Neemt u tijdens kantooruren contact op met ons Klant Contact Centrum 0492 469 700.