Nieuwjaarsreceptie met eerste speech van burgemeester Van der Aa
De Nieuwjaarsreceptie van de gemeente vond donderdagavond 2 januari plaats. Veel inwoners, afgevaardigden van verenigingen, ondernemers, politici en andere betrokkenen wensten elkaar het beste voor 2025. Burgemeester Lianne van der Aa gaf hierbij haar eerste nieuwjaarsspeech. Hieronder lees je haar hele voordracht.
Beste mensen, goedenavond Laarbeek,
Als kersverse burgemeester heet ik u namens het gemeentebestuur voor de eerste keer van harte welkom hier in het gemeentehuis. Nog maar een maand geleden werd ik op een zeer warme manier ontvangen in deze mooie gemeente. Op weg naar binnen, heeft u aan het begin van de brug hopelijk letterlijk de warmte gevoeld waarmee ik nu Ú op deze avond welkom heet.
Fijn dat u hier met zovelen bent: inwoners, bestuursleden van stichtingen en verenigingen, ondernemers, raadsleden en collegeleden. Speciaal welkom ook aan de ereburgers van Laarbeek.
Goed om te zien dat deze traditionele nieuwjaarsontmoeting wordt gewaardeerd. Het past in het beeld dat ik tot nu toe heb gekregen van Laarbeek. Een gemeente met betrokken inwoners, die elkaar opzoeken en graag dingen met elkaar ondernemen. Precies de reden dat ik deze kant ben opgekomen.
Ik hoop dat u mooie dagen heeft gehad. Even hebt kunnen afschakelen en nieuwe energie heeft opgedaan. Genietend van uw eigen tradities en vast ook met de Top 2000 op de achtergrond. Een baken van rust in deze woelige tijden. Misschien wel juist door de hoge mate van voorspelbaarheid: Queen op nummer 1, en samen met The Beatles en ABBA hofleverancier van de lijst der lijsten. Zoals ieder jaar. Heerlijk, want ik weet niet hoe u dat voelt, maar we zijn de laatste jaren wel erg veel geschiedenis aan het schrijven. En lang niet altijd in positieve zin. Juist dán kan de geborgenheid van thuis, van je eigen dorp, met eigen gebruiken en tradities een verademing zijn.
Dames en heren,
Laarbeek heeft het beste van twee werelden. Het dorpse en gemoedelijke karakter, en tegelijkertijd deel uitmakend van de meest dynamische regio van ons land. Een combinatie die we moeten koesteren. Het goede behouden en tegelijkertijd meegaan in de vaart der volkeren. Het zijn misschien grote woorden, maar wel woorden die we hier al volop in de praktijk brengen.
En ook in 2025 gaat dat weer gebeuren. We doen er alles aan om onze bestaande voorzieningen op peil te houden en zo nodig te verbeteren. Kijk naar de plannen voor het ontmoetingscentrum in Beek en Donk die dit jaar verder worden ingekleurd. Ons gemeentehuis is al verduurzaamd en het overige gemeentelijk vastgoed volgt de komende tijd. Monika Slaets is er als wethouder druk mee. Overigens heb ik in mijn eerste weken al enkele gemeenschapshuizen van binnen gezien en ik ben onder de indruk van de professionaliteit en kwaliteit.
Het sociaal domein zal dit jaar weer veel aandacht vragen. Waarbij het enerzijds de kunst is om dat allemaal betaalbaar te houden, en anderzijds er ook echt te zijn voor inwoners als die het even niet meer alleen redden. Het tekort aan zorgpersoneel maakt overigens dat er meer dan ooit een beroep wordt gedaan op de zelfredzaamheid van onze inwoners. Het blijft al met al een uitdagende klus voor de twee verantwoordelijke wethouders, Monika Slaets en Joan Briels.
Wethouder Joan Briels rondt in 2025 twee langlopende processen af: de herinrichting van het Kerkplein in Aarle-Rixtel, die in maart start, en de renovatie van de milieustraat aan de Stater. In het voorjaar komt de natuurontwikkeling in Het Gulden Land in Aarle-Rixtel tot een afronding. En natuurlijk zal Joan ons ook dit jaar weer financieel bij de les houden, als portefeuillehouder Financiën. Gelukkig is het vertrekpunt goed, want we hebben het huishoudboekje op orde. Maar zorgen zijn er ook. We zien toenemende kosten en onzekerheid over de inkomsten, met name vanuit het Rijk.
Wethouder Ron van den Berkmortel heeft zijn vizier gericht op woningbouw, zodat onze inwoners hier kunnen blijven wonen en we ook een stukje groei van de regio opvangen. In 2025 worden diverse woningbouwprojecten opgeleverd en wordt gestart met de ontwikkeling van een flink aantal nieuwe projecten. Ook versterken we de bereikbaarheid van de regio. Ik noem het snelfietspad van Gemert naar Eindhoven en de nieuwe plannen voor de N279. Bedrijven proberen we ook in de toekomst voldoende ruimte te geven, op onze eigen bedrijventerreinen of op het nieuwe regionale bedrijventerrein in Helmond en Someren.
En als burgemeester is het vooral mijn taak om onze dorpen en buurten veilig en leefbaar te houden. Voor criminele en ondermijnende activiteiten is hier geen plaats. Elke inwoner van Laarbeek moet zich thuis voelen op straat. Fijn overigens dat de afgelopen jaarwisseling hier relatief gezien zo rustig is verlopen.
Dames en heren,
En dan de regio. Wie herinnert zich nog de economische malaise van de jaren ’90? De dip waar onze regio toen in belandde? Al die banen die verdwenen?
Kijk eens waar we nu staan. Zuidoost-Brabant is een van de belangrijkste pijlers onder onze nationale economie. We hoeven ons niet druk te maken om een dreigende krimp, maar over de vraag hoe we toch al die benodigde huizen gebouwd krijgen. En niet over werkloosheid, maar over de vraag waar we de arbeidskrachten vandaan halen.
Er zijn zóveel uitdagingen die we niet op de schaal van de eigen gemeente kunnen oplossen. Of het nu gaat om een regionaal bedrijventerrein, om de opvang van mensen zonder een dak boven hun hoofd, om bereikbaarheid. We moeten het sámen zien te rooien.
Daarom zeg ik, tegen onszelf én tegen al mijn collega-bestuurders in deze regio: laten we elkaar goed vasthouden en bovenal denken vanuit het gemeenschappelijke, regionale belang. Want juist dát is in het belang van de inwoners van dit prachtige stukje Nederland!
Dames en heren,
Ik rond af, want laten we eerlijk zijn: u bent hier vooral naar toe gekomen om elkaar te ontmoeten en niet om naar een ellenlange speech te luisteren. Dat ontmoeten is iets wat ook bovenaan míjn goede voornemen-lijstje staat voor 2025. Ik zei het al in mijn installatiespeech: de burgemeester komt naar u toe deze winter. Maar eerlijk is eerlijk: ik zal er heel 2025 voor nodig hebben om uw dorpen, om ónze dorpen, echt te leren kennen. Nodig mij uit, laat me zien wat Laarbeek voor u betekent, en wat ú voor Laarbeek betekent. Zo leren we elkaar kennen in goede tijden, en leggen we de basis om elkaar ook te vinden in mindere tijden.
De Dijk, op nummer 474 in de Top 2000, heeft er zelfs een heel liedje aan gewijd: 'Ik kan het niet alleen.' En zo is dat!
Ik kan het niet alleen.
U kunt het niet alleen.
Wij kunnen het niet alleen.
Ik wens u allen – mede namens het college van B&W – een jaar vol gezondheid, geluk en warmte toe. Een jaar waarin we trots kunnen zijn op wat we samen bereiken. Ik heb er zin in om dat samen met u te mogen doen.
Proost!