Mantelzorg

Mantelzorgers bieden langdurige en onbetaalde zorg aan een familielid of bekende die hulp nodig heeft. Meestal gaat het om zorg voor iemand met een langdurige ziekte, een beperking of een hoge leeftijd. Ben jij mantelzorger? En heb je hulp nodig bij het uitvoeren van deze zware taak? Wij helpen je graag.

Wanneer ben je mantelzorger?

Je bent mantelzorger als je ten minste 8 uur per week en langer dan 3 maanden onbetaald hulp en ondersteuning biedt aan een naaste. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan geldt dat je meer dan gebruikelijke zorg moet geven aan een naaste. Gebruikelijke zorg is de normale, dagelijkse ondersteuning die partners, ouders, inwonende kinderen of andere huisgenoten, familie of vrienden aan elkaar geven. 

Mantelzorgwaardering

Als blijk van waardering wordt ook dit jaar de waarderingsactie voor mantelzorgers georganiseerd. Deze waarderingsactie gebeurt in samenwerking met LEVgroep en is bedoeld voor de volwassen mantelzorger (18+). De waardering van de jonge mantelzorger (18-) verloopt via de LEVgroep. 

De Mantelzorgwaardering 2024 wordt dit jaar uitgereikt op de Dag van de Mantelzorg op vrijdag 8 november tussen 18.00 en 22.00 uur in Dorpshuis Lieshout.  Naast een cadeaubon, die te besteden is bij lokale ondernemers, ontvangt iedere mantelzorger dit jaar nog een leuk extra cadeautje. Niemand minder dan ereburger Wim Daniëls maakt er samen met de aanwezigen een bijzondere bijeenkomst van. Kun je er niet bij aanwezig zijn? Geef dit dan aan, dan zorgen wij ervoor dat jouw waardering via de post naar jou toekomt.  

Wanneer kom je in aanmerking voor de Mantelzorgwaardering? 

Je komt in aanmerking voor de mantelzorgwaardering als je minstens drie maanden en tenminste acht uur per week onbetaalde ondersteuning biedt aan een inwoner van Laarbeek. Wanneer je voor iemand zorgt in een andere gemeente, kun je in die gemeente de waardering aanvragen.  

  • Als zorgvrager kan je de waardering ook aanvragen voor je mantelzorger 
  • Een mantelzorger kan één waardering aanvragen.  
  • Er worden per zorgvrager maximaal twee waarderingen uitgereikt.  

Hoe kun je je aanmelden?

Ben je mantelzorger en voldoe je aan de voorwaarden? Je kunt de waardering online aanvragen in de periode van 1 september tot en met 31 oktober. Na 31 oktober is het niet meer mogelijk om de mantelzorgwaardering aan te vragen.

Ben je zelf niet in staat digitaal de aanvraag te doen? Vraag dan iemand uit de omgeving die je kan helpen. Je kunt ook naar een van de inloopspreekuren van de dorpsondersteuners gaan. Zij helpen je graag verder.  

 Heb je nog vragen? 

Voor overige vragen over de mantelzorgwaardering kun je contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg van LEVgroep Laarbeek. Zij zijn bereikbaar op het nummer 0492 328800 (werkdagen tussen 9.00 en 17 uur)  of per email via mantelzorglaarbeek@levgroep.nl

Het Steunpunt Mantelzorg Laarbeek is onderdeel van LEV groep. Bij het Steunpunt kunnen mantelzorgers terecht voor informatie, advies, cursussen, begeleiding en emotionele steun. Je kunt bij LEV Laarbeek ook terecht voor al je vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. In iedere kern is een dorpsondersteuner waar je terecht kunt voor informatie, advies en ondersteuning. 

Mantelzorgondersteuning

De gemeente Laarbeek biedt op verschillende manieren mantelzorgondersteuning.  

Steunpunt Mantelzorg LEVgroep Laarbeek  

Ben je mantelzorger en heb je informatie of praktische tips nodig? Of wil je jouw verhaal kwijt? Dan kun je terecht bij Steunpunt Mantelzorgexterne-link-icoon van LEVgroep Laarbeek. Het steunpunt biedt persoonlijk advies, steun en informatie op het gebied van mantelzorg. Zowel praktisch als emotioneel. Het steunpunt organiseert cursussen en activiteiten ter ontspanning. Ook kun jij je daar aanmelden voor de nieuwsbrief.  

Respijtzorg: even je mantelzorg overdragen  

Soms wil of moet je jouw mantelzorgtaken even overdragen aan een ander. Je hebt tijd voor jezelf nodig. Bijvoorbeeld voor ontspanning, om bij te tanken of tijd voor andere gezinsleden. Dit wordt respijtzorg genoemd. Je kunt daar een beroep op doen. Respijtzorg is het tijdelijk volledig overnemen van de zorgtaken van een mantelzorger. Dit wordt ook wel vervangende zorg genoemd. De hulp kan voor een enkele keer zijn, maar ook structureel. Denk hierbij aan een dagdeel per week of een weekend per maand. Verschillende vormen van respijtzorg zijn: 

  • Opvang buitenshuis, zoals dagopvang 
  • Verblijf in een logeerhuis of in een time-outvoorziening 
  • Iemand kan bij de zorgvrager aan huis komen als deze graag in zijn/haar vertrouwde omgeving blijft De respijtzorg kan uitgevoerd worden door een beroepskracht of vrijwilliger 

Een voorbeeld van respijtzorg is Logeerhuis Plezantexterne-link-icoon in Lieshout. Het is vergelijkbaar met een zorghotel. De medewerkers en vrijwilligers van Logeerhuis Plezant nemen de mantelzorg tijdelijk van je over.  

Mantelzorgmakelaar

Mantelzorgen doe je met liefde. Vaak heb je geen hulp nodig, maar wanneer de zorg uitdagender wordt, dan kan het als zwaar ervaren worden. Je krijgt te maken krijgen met wet- en regelgeving waar je in verdwaalt en je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Om je hierbij te helpen, kun je gebruik maken van de mantelzorgmakelaar.  

Hoe werkt het?   

De mantelzorgmakelaar helpt je bij het weer krijgen van overzicht. ZIj kent de weg in het doolhof van het zorglandschap en is bekend met de actuele wet- en regelgeving en het zorglandschap in onze regio. Samen bekijken jullie de mogelijkheden en maken een plan.  

Bij de diensten kun je denken aan; 

  • Ondersteuning bij aanvragen van een (PGB-)indicatie 
  • Ondersteuning bij het zoeken naar passende zorgoplossingen  
  • Informeren over de mogelijkheden op gebied van werk en mantelzorg 
  • Ondersteuning bij het invullen van formulieren en overeenkomsten 

 Wat kost het? 

Onafhankelijke cliëntondersteuning is gratis. Je krijgt dus geen rekening. Ook heeft het geen gevolgen voor je eigen risico. 

 Meer informatie 

Kijk op de website Wijzer in Zorgexterne-link-icoon voor meer informatie over het inschakelen van een mantelzorgmakelaar in Laarbeek.