Klimaatadaptatie
Ons klimaat is aan het veranderen. Steeds vaker hebben we te maken met hitte, lange perioden van droogte en heftige piekbuien. Dat merken we in Laarbeek ook. Ondergelopen straten, uitgedroogde natuurgebieden, oververhitte ouderen, drinkwatertekort in hete zomers. Dit zijn maar een paar effecten van de klimaatverandering. Om ook in de toekomst prettig te kunnen wonen, werken en leven, moeten we ons voorbereiden op de risico’s en onze omgeving aanpassen. Dit noemen we klimaatadaptatie.
Wat doen wij?
We gaan de openbare ruimte zo (her)inrichten dat we hinder en schade zoveel mogelijk beperken. Denk bijvoorbeeld aan meer ruimte om water op te vangen, meer groene gebieden om water in de bodem te laten zakken en de aanleg van meer bomen voor verkoeling en schaduw. Om goed te weten wat de risico's zijn binnen onze gemeente hebben we klimaatstresstesten uitgevoerd.
Lees voor meer informatie
- Raadsinformatiebrief resultaten klimaatstresstest
- Rapport klimaatstresstest
- Rapport enquête klimaatverandering
- Kaart klimaatstresstest
Wat doen we als regio?
De schadelijke gevolgen van klimaatverandering stoppen niet bij een gemeentegrens. Daarom hebben we samen met andere Peelgemeenten, Waterschap Aa en Maas en drinkwaterbedrijf Brabant Water een uitvoeringsagenda opgesteld.
Uitvoeringsagenda Brabantse Peel
Wat kun jezelf doen?
Iedereen kan meehelpen door ook je eigen woon- en werkomgeving groener en klimaatbestendiger te maken. Leg bijvoorbeeld een geveltuin aan, plant een boom in de tuin, vervang overbodige tegels in de tuin door meer planten en bloemen of koppel de regenpijp af.
Op deze websites vind je nog veel meer handige tips:
https://steenbreek.nl/inwoners/