Isoleren

Een goed geïsoleerd gebouw zorgt ervoor dat de warmte binnenblijft in de winter en buiten blijft in de zomer. Het brengt meer comfort. Dit betekent ook in de winter minder energiegebruik om te verwarmen en in de zomer minder energie om te koelen. Hierdoor bespaar je het hele jaar door op de energierekening. Door minder te hoeven verwarmen en koelen, vermindert de CO2-uitstoot en daarmee draag je weer bij aan een beter klimaat. Heb jij jouw woning al geïsoleerd?

Op de website van Milieu Centraalexterne-link-icoon vind je uitgebreide informatie over het isoleren van dak, spouwmuur, gevel, vloer en ramen. Het is echt niet nodig om in één keer heel je woning te isoleren. Dit kan stap voor stap. Bijvoorbeeld eerst het dak, dan de ramen en muren en vervolgens de vloer isoleren en voorzien van vloer verwarming/koeling. Sommige isolatieklussen kun je heel goed zelf uitvoeren, dat scheelt weer geld. 

Ventileren

Na het isoleren is het extra belangrijk om goed te ventileren. Elke dag produceren wij als mens, onze huisdieren en planten vocht in huis. Daarnaast vervuilen kookluchtjes, rook en allergieopwekkende stoffen de lucht. Door te ventileren wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten.

Gunstig voor energielabel

Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe beter de score van het energielabel. Dat kan handig zijn wanneer je het huis wil verkopen. Voor een duurzame woning krijgen mensen vaak een hogere hypotheek. En blijf je zelf in het huis wonen, dan krijg je soms weer korting op de hypotheek bij een energielabel A of B.

Natuurvriendelijk isoleren

Gierzwaluwen, huismussen en verschillende soorten vleermuizen maken dankbaar gebruik van ruimtes in onze huizen. Vaak vinden ze een ingang via een opening in de gevel of bijvoorbeeld een kapotte dakpan. Biodiversiteit is belangrijk, omdat alle soorten in de natuur een functie hebben. Samen zorgen zij voor balans, die uiteindelijk ook belangrijk is voor ons als mens. Vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen zijn beschermde diersoorten. 

Sinds 2023 is natuurvriendelijk isoleren verplicht. Zo kunnen dieren wegvliegen voordat er wordt geïsoleerd en ze krijgen vervangende verblijfplaatsen. Kijk voor meer informatie op de website van Natuurvriendelijk Isolerenexterne-link-icoon.

Biobased en circulaire materialen

Biobased isoleren is enorm in opkomst. Natuurlijke materialen isoleren net zo goed als bijvoorbeeld glas- of steenwol. Biobased isolatiematerialen zijn gemaakt uit natuurlijke vezels, zoals hout, riet, stro, hennep, olifantgras, kurk of katoen. Vaak speciaal voor dit doel door boeren geteeld. Sommige vezels worden gemaakt uit afgedankte kleding. Zelfs schapenwol kan worden gebruikt om een huis te isoleren. Natuurlijke materialen dragen daarnaast ook bij aan een gezonder binnenklimaat.

Door gebruik te maken van biobased materialen bouw je mee aan een circulaire economie. Natuurlijke materialen die hernieuwbaar zijn en minder impact hebben op het milieu.

De Groene Zone Isoleren: hulp bij het isoleren van uw woning

We werken samen met 18 gemeenten in Zuidoost-Brabant en de organisatie Winst uit je woning, om de komende jaren ruim 10.000 koopwoningen in de regio te isoleren. Daarmee krijgen onze inwoners: een lagere energierekening, een comfortabel warm huis en een huis dat klaar is voor de toekomst. 

Van huisbezoek naar geïsoleerd huis 

Zodra een inwoner zich aanmeldt, plant 'Winst uit je woning " een vrijblijvende afspraak in. Tijdens deze afspraak bekijken zij de situatie in de woning en welke isolatie in die woning effectief is. Vervolgens ontvangt de inwoner een bespaarplan. Daarin staat welke isolatiemaatregelen er mogelijk zijn in het huis, wat het oplevert en wat het gaat kosten. De inwoner besluit vervolgens of en welke maatregelen hij of zij wil laten uitvoeren. Winst uit je woning zorgt er vervolgens voor dat de aannemers aan de slag kunnen met de werkzaamheden. 

Hulp bij het aanvragen van subsidie of een lening 

Voor het isoleren van een woning zijn verschillende subsidies mogelijk. Ook is er een landelijk Warmtefonds waarbij inwoners geld kunnen lenen tegen een laag tarief om de isolatie te financieren. De gemeente helpt inwoners bij het aanvragen van deze subsidies of lening. 

Meer informatie of meteen aanmelden? 

Ga dan naar www.degroenezone.nl/isolatieexterne-link-icoon