Geveltuintjes
Heb je geen voortuin maar wil je wel graag de straat en je huis een beetje groener maken? Dan is een geveltuin een oplossing. Een geveltuintje zorgt voor verkoeling omdat het minder warmte vasthoudt dan tegels. Bovendien zakt tijdens een hevige regenbui meer water in de bodem. Goed voor de planten en er is minder kans op wateroverlast of een overbelast riool. Een geveltuin is fijn voor vogels, wilde bijen, vlinders en andere insecten. Die vinden daar voedsel en een schuilplaats. Met een geveltuintje voor het huis kom je ook gezellig thuis.
Spelregels geveltuin
Wij juichen geveltuintjes toe. Wel hebben wij een paar spelregels:
- De geveltuin mag geen hinder opleveren voor voorbijgangers.
- Er moet minimaal 120 cm ruimte overblijven tussen de geveltuin en de stoeprand of een ander obstakel (paaltje, boom, fietsenrek en dergelijke).
- De toegestane maat van de geveltuin, gerekend vanaf de gevel is maximaal 45 cm (dat is ongeveer 1,5 tegel van 30x30cm of 2 tegels van 20x20 cm). De maximale toegestane lengte van een geveltuin is gelijk aan de gevel van jouw huis.
- De toegestane graafdiepte is 30 cm. Eventuele kabels en leidingen mogen niet beschadigd of verplaatst worden.
- Je maakt een lage kantopsluiting/opsluitband rondom het geveltuintje. De overgebleven bestrating blijft daarmee goed liggen en (regen)water loopt naar de geveltuin.
- Ben je geen eigenaar van het huis, informeer dan altijd vooraf bij de verhuurder of een geveltuin is toegestaan. Zeker wanneer een groeibegeleidingssysteem aan de gevel wordt gemaakt voor bijvoorbeeld klimplanten.
- Geveltuinen bij monumentale panden:
- Wanneer een woning op de monumentenlijst staat is een advies van de monumentencommissie leidend.
- Het is vaak niet toegestaan om klimplanten bij een monumentaal pand te gebruiken.
- Je zorgt zelf voor het onderhoud van de geveltuin.
- Het is niet toegestaan om:
- beplanting aan te planten die diep wortelt of over de stoep gaat hangen;
- giftige of erg stekelige planten aan te planten;
- bomen of grote struiken te planten;
- hekjes, muurtjes, reclame-uitingen en dergelijke te plaatsen.
- Het geveltuintje blijft altijd onderdeel van de openbare ruimte en in eigendom van de gemeente. Bij werkzaamheden aan straten, stoepen, kabels en leidingen kan het zijn dat de geveltuin in de weg ligt. Wij gaan dan in overleg waarbij we altijd zullen proberen de geveltuin te behouden.
- Bij overlast of hinder, of onvoldoende onderhoud, kan de gemeente de geveltuin verwijderen en de stoep herstellen.
- Wanneer je verhuist, dan vragen wij je om met de volgende bewoner de verantwoordelijkheid voor de geveltuin te bespreken.
Interesse in een geveltuin?
Stuur een email naar duurzaam@laarbeek.nl. Wij nemen contact met je op om een afspraak te maken voor het ophalen van de verwijderde tegels. En je ontvangt van ons een gratis geveltuinpakket met inheemse vaste planten. Deze kun je naar eigen wens zelf in de geveltuin planten. Met meerdere buren tegelijk geveltuinen aanleggen kan natuurlijk ook.
We vinden het altijd leuk om een voor- en na foto te ontvangen die we mogen delen via Facebook om nog meer bewoners enthousiast te maken voor een geveltuin.
Goede verzorging
De geveltuin én de straat blijft mooier wanneer je de geveltuin goed verzorgt. Geef de planten regelmatig water, bij voorkeur uit een regenton. Ook als het geregend heeft, kan het bij de geveltuin nog droog zijn. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Zorg dat de stoep goed bereikbaar blijft door overhangende stengels te verwijderen. In het najaar kun je het blad en afgestorven planten gewoon laten liggen in de geveltuin. Dieren halen hier de hele winter voedsel uit of kiezen het als plekje voor hun winterslaap. Veel nuttige diertjes zoals wormen, spinnen en insecten leven daar beschut en eten de blaadjes op. Op een natuurlijke manier en helemaal gratis wordt ieder jaar gezorgd voor bemesting en verbetering van de bodem.
Planttips
Niet alle planten zijn geschikt voor een geveltuin. In een geveltuin op het zuiden, kun je bijvoorbeeld lavendel, veldsalie of het prachtklokje planten. De geveltuin op het noorden met veel schaduw dan plant je bijvoorbeeld ooievaarsbek, kruipend zenegroen of maagdenpalm. Voor een geveltuin op het westen of oosten zijn de meeste planten wel geschikt. Ook kun je klimplanten als roos, clematis of kamperfoelie langs de gevel leiden. Geschikte planten voor bijen zijn onder andere knoopkruid, tijm of smeerwortel. Vraag eventueel advies bij een tuincentrum of lokale kwekerij. Gebruik geen planten met doornen of stekels. En geen bomen of grote struiken. Daar is de geveltuin te klein voor.