Duurzaam wonen
We willen graag duurzame woningen en woonomgevingen en een duurzame leefstijl voor onze inwoners. Dit doen we door:
- bestaande woningen duurzamer te maken
- duurzame nieuwbouw
- verduurzamen van de buitenruimte in de dorpen
- inwoners helpen om duurzamer te leven
Zo pakken we het aan:
- Goede informatie geven. Dat kan via een duidelijke website, maar ook met duurzaamheidscoaches, een duurzaamheidsloket of duurzaamheidscafés.
- Inzetten op ‘natuurinclusief’ wonen. Bijvoorbeeld: zorgen dat regenwater niet in het riool komt, een regenton, minder verharding en meer groen in tuinen, of het inbouwen van nestkasten voor vogels of vleermuizen bij nieuwbouw. Zo heeft de gemeente in de zomer van 2019 een regentonnen-actie voor inwoners georganiseerd. Op deze website vind je meer informatie.
- Acties voor energiebesparing, zoals het project De Groene Zone Isoleren en duurzaamheidsleningen.
Wil je meer weten over aardgasvrij wonen? Klik dan hier.
Lopende projecten en initiatieven
Onafhankelijk advies nodig over het duurzamer maken van je huis?
Duurzaam wonen Laarbeek
Hoe maak je de juiste keuzes als je je huis wilt verduurzamen? Schakel dan de hulp in van één van de energiecoaches van Duurzaam Wonen Laarbeek.
Zij geven advies over wat er in jouw situatie zinvol, haalbaar en betaalbaar is. Bijvoorbeeld woningisolatie, zonnepanelen, een (hybride) warmtepomp, of het beter laten werken van je cv-installatie. De kosten voor een advies bij je thuis zijn € 10,00.
Warmtebeeldcamera
Ook is het mogelijk om met een warmtebeeldcamera te laten onderzoeken waar warmte uit je woning lekt. Een onderzoek met de warmtebeeldcamera kan alleen worden uitgevoerd bij bewolkt weer en een buitentemperatuur van maximaal 5 graden Celsius. De kosten voor een onderzoek met de warmtebeeldcamera zijn ook €10,00. Maak hier een afspraak.
Energiehuis Slim Wonen
Ook kun je voor onafhankelijk advies terecht bij het Energiehuis Slim Wonen.
Zij organiseren onder andere gratis bewoners thema-bijeenkomsten en online webinars bij het energiehuis Slim Wonen. Daarnaast hebben ze een showroom die je kan bezoeken, en kan je tijdens het inloopspreekuur binnen lopen voor alle duurzame vragen. Voor meer informatie, ga naar de website van energiehuis Slim Wonen.
Stichting Platform Duurzaam Laarbeek (SPDL)
SPDL verbetert voor én met Laarbeekse inwoners de woon- en werkomgeving in Laarbeek. Dit doen ze door mee te werken aan verschillende activiteiten die onze gemeente duurzamer maken. Ook binnen de duurzaamheidsagenda. Kijk op de website van SPDL.