Bos- en natuurgebieden
Ben je een natuurliefhebber? Dan kun je in onze gemeente genieten van een schitterende en afwisselende omgeving met zo’n 270 hectare aan bos- en natuurgebieden. En van een waterrijk gebied met vennen en poelen. Gelegen aan de rand van de Peel vormen we de Waterpoort tot de Peel. Een mooie omgeving waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Niet alleen mensen genieten in de bossen. De bossen en het water fungeren als verbindende schakel en leefgebied voor veel soorten dieren.
Het Gulden Land
Een gebied nog volop in ontwikkeling vanaf de Kop van Aarle-Rixtel via de Bundertjes tot aan het centrum van Helmond-Noord. De naam verwijst naar het beekje de Gulden Aa.
Landgoed Croy
Landgoed Croy in Aarle-Rixtel is een prachtig groen gebied rond kasteel Croy dat maar liefst 254 hectare groot is.
Natuurgebied De Biezen
Hier wordt geprobeerd om een rijke insectenwereld te krijgen door dood hout te laten liggen. Een avontuurlijke wandeling door onherbergzaam en vochtig gebied in Aarle-Rixtel.
De Groene Long
Een wandeling door de Beek en Donkse Groene Long voert je langs waterpartijen, bijzondere bomen en een vogelpad. Met overal bordjes om je natuurwijs te maken.
Mariahouts Bos en Ven
De Mariahoutse Bossen worden ook wel Lieshoutse Bossen of Lieshoutse Heide genoemd. Een langgerekt bosgebied van 158 hectare ten noorden van Mariahout.
De Blauwe Poort
In het buitengebied tussen Beek en Donk en Boerdonk ligt Blauwe Poort, een vernieuwend waterbergingsgebied met bloemrijk grasland.
Kasteel Eyckenlust
Dit 61 hectare grote landgoed in Beek en Donk bestaat is bosrijk. Het landgoed is vrij toegankelijk met uitzondering van de directe omgeving van het kasteel.
Natuurtuin De Bimd
Deze tuin achter het IVN-gebouw in Aarle-Rixtel is in de loop der jaren flink uitgebreid. Door een gedeelte van de Natuurtuin loopt een prachtige route die vrij toegankelijk is.
Uitgebreide informatie over deze natuurgebieden kun je vinden op de website van Land van de Peel.
Klimaatverandering en verzuring
De bossen op de zandgronden hebben het zwaar door droogte of ziekten. Denk aan fijnspar (letterzetter), es (essentaksterfte) en eik (eikensterfte). Zandgronden zijn zeer gevoelig voor droogte vanwege een snelle afvoer van regenwater en het onttrekken van grondwater. De bosbodems zijn sterk verarmd en verzuurd door onder andere overexploitatie. De humus is weg. Veel bossen bestaan uit boomsoorten waarvan het strooisel verzurend werkt zoals de grove den.
Goed onderhoud, herstel en terugdringen van stikstof is nodig om onze bossen sterk en veerkrachtig te maken.