Verkeersveiligheid rondom school
Wat valt ons op als verschil tussen de volwassenen in de auto en de scholieren die te voet of op de fiets komen.
- Snelheid van situatie inschatten. Volwassene nemen vaak op de automatische piloot deel aan het verkeer. Dit in tegenstelling tot kinderen, die tijd nodig hebben om de verkeersregels te leren, zowel in theorie als in de praktijk.
- Snelheid van zich voortbewegen in het verkeer.
- Als voetganger of fietser ben je kwetsbaarder bij een ongeval dan in de auto
- Voetgangers en fietsers zijn snel en wendbaar. Soms lijken ze achter iedere auto te schieten.
- Velen lijken rondom school gehaast. Automobilisten die weer snel door moeten naar de volgende afspraak. Scholieren die snel naar hun vriendjes willen. Daarbij worden helaas vaak gevaarlijke situaties geconstateerd… die gelukkig vaak net goed aflopen.
Tips voor de voetgangers en voetgangers
Jullie zijn al goed bezig om op de fiets of te voet naar school te komen!
Maar ga er niet standaard van uit dat andere verkeersgebruikers jullie zien.
Blijf altijd zelf goed opletten wat de andere verkeersdeelnemers doen.
Tips voor de automobilisten
Als automobilist kunnen wij veel betekenen voor de veiligheid rondom de scholen.
Wat zou je kunnen doen om de verkeersveiligheid rondom de scholen te verbeteren…
Gezien ons project Mei autovrij zou onze eerste tip zijn… laat de auto zoveel mogelijk thuis. Dit is niet alleen veiliger, gezonder, beter voor het milieu. Maar het bespaart ook nog eens kosten. En… het parkeerprobleem bij de school is gelijk opgelost.
Tips van VeiligVerkeerNederland (VVN):
1. Pas je snelheid aan
Wist je dat mensen die te hard rijden, in het verkeer voor de meeste ongevallen zorgen? Gelukkig houden de meeste bestuurders zich aan de maximumsnelheid en rijden ze langzamer als de situatie daarom vraagt. Zeker na de zomervakantie, wanneer kinderen weer naar school toegaan, is een gepaste snelheid absoluut the way to go.
2. Rij mobielvrij, rij MONO
Je hebt het vast weleens meegemaakt. Er rijdt iemand voor je en terwijl hij of zij aan het verkeer deelneemt, lijken de ogen niet op de weg gericht, maar vooral op de telefoon. Niet verstandig. Ons advies? Neem bewust deel aan het verkeer en voorkom afleiding.
3. Vermijd schoolzones
Rond het openen en sluiten van de scholen is het vaak extra druk in de schoolomgeving. Is een andere route mogelijk? Vermijd dan wegen langs scholen. Rustiger voor jou en voor de scholieren.
4. Werk vanuit huis
Door de coronamaatregelen hebben we ontdekt dat fysieke afspraken vaak niet nodig zijn. Uit onze Flitspeiling blijkt dat een combinatie van half thuis werken en half op kantoor werken door 48% van werkend Nederland ideaal wordt gevonden. Is thuiswerken ook voor jou een mogelijkheid? Dan is dat zeker in deze periode een mooie bijdrage aan veiliger verkeer!
5. Vertrek op tijd
Moet je toch naar je werk of een andere bestemming? Als je iets eerder van huis vertrekt heb je meer tijd om ontspannen en veilig van A naar B te komen. Ook ben je dan geduldiger naar je medeweggebruikers - waaronder scholieren - toe.
6. Pak de fiets
Is het niet per se nodig om met de auto op pad te gaan? Dan is het een idee om - net als veel kinderen en scholieren - op de fiets te stappen in deze periode. Minder gemotoriseerd verkeer en nog gezond ook.